cagarnera, cadernera

cagarnera, cadernera


cagarnera, cadernera, jilguerol
CADERNERA f. 
|| 1.   Ocell de la família dels fringíl·lids: Fringilla carduelis L. (Cat., Val., Bal.); cast. jilguero. Té la cara d’un color vermell fosc, els costats del cap blancs i la part posterior del cap negra, amb una faixa groga i la coa negra amb taques blanques. Habita pels camps i horts; s’alimenta de llavors de card i d’altres plantes, i també d’insectes. És cantador i s’adapta a la vida de gàbia. Torna’s cucala | e cadernera, Spill 5197. De la mansueta cadernera, Isop Faules 32. Los rossinyols, les cadarneres,Llorente Versos 37. 
|| 2. met. Noia que xerra molt i amb pretensions d’esser graciosa (Mall.).
    Cult. pop.
—A Catalunya i a Mallorca està molt estesa una llegenda referent a les caderneres: diuen que el color vermell que tenen pel cap ve de quan Jesucrist estava clavat en creu, que les caderneres intentaren arrancar-li les espines de la corona i romangueren tacades de la sang del Bon Jesús.
    Fon.: 
kəðəɾnéɾə (Rosselló, Conflent, Garrotxa, Empordà, Solsona, Vallès, Barc., Vilafranca del P., Igualada, Camp de Tarr., Mall., Men., Eiv.); kaðeɾnéɾa (Pobla de S., Benassal, Morella); kaðaɾnέɾɛ (Sort); kaðaɾnéɾɛ (Tremp, Artesa, Pradell, Falset, Gandesa); kaðaɾnéɾa (Tortosa, Val.); kəðəɾnéɾə (Palma, Manacor, Felanitx, Pollença); kəðənéɾə (Solsona); kaɾðanéɾa (Cullera); kaldanéɾa (Alg.).
    Intens.:
—a) Augm.: cadernerassa; cadenerota, cadernerot.—b) Dim.: cadernereta, caderneretxa, cadernerel·la, cadernereua, caderneriua, cadernerina, cadernerona, caderneró.
    Var. form.: 
cagarnera.
    Sinòn.: 
cardina, carderola.
    Etim.: 
metàtesi de cardenera, que probablement ve d’una forma llatina *carduelaria, derivada de carduelis, mat. sign.